Metabolizma, insan vücudunda genellikle diyet ve zayıflama sektörü tarafından kullanılan karmaşık bir biyolojik sistemdir. İnsanoğlu vücudun doğal yağ yakma yeteneklerini artırmanın yollarını arıyor! Her yıl büyüyen milyon dolarlık bir sektör olması nedeniyle alternatif birçok yöntem sunuluyor. Ancak birçoğunun bilimsel etkinliği halen tartışılıyor. Vücudun kendi enerji sistemlerinden yararlanarak daha fazla enerji nasıl harcarız?

Öncelikle,  metabolizmamızı iyi tanımamız gerekiyor. Metabolik hızınız bireysel birçok faktörden etkileniyor. Bunlar neler mi? Yaş, cinsiyet, boy, kronik sağlık durumunuz ve genetiğiniz değiştirilemez değişkenlerinizdir.  Örneğin, 25 yaşında, sağlıklı bir yetişkin kadının metabolizması, 50 yaşında, kronik hastalıkları olan yetişkin bir kadından daha hızlıdır. Biyolojik değişkenler maalesef kontrol edilemiyor. Ancak! Metabolik hızınızı artırmanın birkaç yöntemi olabilir Metabolizmanızı hızlandıracak 3 temel yöntem:

  1. En basit olanı: Hayatta kalmak

Bazal metabolizma hız, kalbinizin atması, akciğerlerinizin şişip boşalması ve vücudunuzun tüm sistemlerinizin çalışmasını için gerekli olan kalori miktarıdır. Çoğu insan için bu harcanan günlük enerjinin %60-75’ini oluşturmaktadır. 

  1. Besinlerin termik etkisi

Yiyecek ve içeceklerin sindirilmesi için enerjiye ihtiyacınız var! Hiç de azımsanacak bir miktar değil bu ayrıca Günlük harcanan enerjinin yaklaşık olarak %10’unu besinlerin termik etkisi oluşturmaktadır. Seçtiğiniz besinlerin makro ve mikro besin içeriği tabii ki burada ayırıcı olacaktır. Sağlıklı alternatifleri seçmelisiniz!

  1. Günlük aktivite 

Günlük hareketleriniz ve yaptığınız antrenmanların toplam enerji miktarı sizler için kilo verme döneminde oldukça önemlidir. günlük harcanan enerjinin yaklaşık olarak %15-30’unu oluşturan bu miktar, gün içerisindeki hareket oranınızla ilişkili olarak artar, azalır. 

Sağlığınızı korumak ve sürdürmek için bunlar içerisinde en önemli olan madde “günlük aktivite” miktarınızdır. TC Sağlık Bakanlığı günde en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz veya 75 dakika yoğun şiddetli egzersiz yapmanızı öneriyor! Bunlara ek olarak haftada en az 2 kere ağırlık antrenmanı yapmak ise kendiniz için en önemli ödüllerden biri olacaktır  

Takipçilerimize not:

Kendinize zaman ayırın,

Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin,

Egzersiz yapın, aktif kalın,

Stres yapmayı bırakın, uykunuzu düzenleyin!

——————————————————–

Metabolizma bireysel olarak farklılık gösterse de, etkili miktarda enerji harcamak için yapmanız gerekenler yukarda yer alıyor. Bugün daha iyi bir sen! olabilirsin.

Unutma: daha az değil, daha iyi beslenmelisin

Görüşmek üzere,

Beslenme ve Diyet Departmanı

Health Co. Fitness & Nutrition

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir